Догађаји

Формиран Општински одбор у Новом Граду

Уочи великог српског празника Преображења Господњег, 18. августа 2017. године, у Новом Граду je основана Oпштинска организација Изворне Српске. Оснивачкој скупштини која је одржана у амфитеатру Дома културе у Новом Граду присуствовала је интелектуална елита из ове општине и бројни угледни гости.
Предсједник иницијативног одбора за формирање Oпштинске организације Изворне Српске у Новом Граду доктор Симо Томић у уводној бесједи посебно је поздравио почасног члана Изворне Српске Митра Лазића, предсједника Изворне Српске академика проф. др Витомира Поповића, и чланове Главног одбора ове странке: академика проф. др Неђу Ђурића из Бијељине, предсједника Градске организације Изворне Српске из Бање Луке Петра Вукелића, Душка Ристића и Раду Васиљевића из Добоја.

Када је предсједник верификационе комисије Рајко Кондић саопштио да од 80 чланова скупштине овој сједници присуствује 65 делегата закључено је да Скупштина може радити и пуноправно одлучивати.  Једногласно је усвојена одлука о оснивању Општинске организације Изворне Српске Нови Град. Изабран је једногласно и Општински одбор Изворне Српске у Новом Граду.  Предсједник кандидационе комисије примаријус доктор Милан Блануша прочитао је 46 имена чланова Општинског одбора и објаснио да ће овај општински одбор бројати 57 чланова и да ће се комплетирати када се формирају и преостали мјесни одбори Изворне Српске у Новом Граду.

За предсједника Општинске организације Изворне Српске у Новом Граду једногласно је изабран  Сретан Вајагић, дипломирани машински инжењер, а за потпредсједника доктор Симо Томић.
Новоизабрани предсједник Општинске организације Изворне Српске у Новом Граду Сретан Вајагић захвалио је на указаном повјерењу и обећао да ће сав свој интелектуални и радни потенцијал ставити на располагање Изворној Српској.
- Економска политика у Републици Српској своди се на стална задуживања, а унутрашња политика на стално давање обећања која се не испуњавају. Опозиција се стално љути јер би да влада и да има више директорских фотеља. Са друге стране, у владајућој  коалицији су политичари без јасне визије и идеје како и куда даље. И једни и други били су власт и сарађивали и дјеловали у разним коалицијама. Међусобно су се избацивали из странака да би се касније опет љубили и клели на вјечну сарадњу. Свако данас жели да буде лидер политичке партије без обзира на то што многи немају своје чланство. Они су били на разним политичким функцијама иако ништа нису учинили за овај народ.  Нажалост,  многи од њих  нису дорасли ни да буду предсједници мјесних заједница. Због тога је данас наша стварност да факултетски образована дјеца лијепе плакате људима за које је упитно да ли су и основну школу редовно завршили. У таквој ситуацији из Републике Српске свакодневно одлази све више  младих факултетски образованих људи тако да друге државе без икаквих улагања добијају наш интелектуални и биолошки капитал. Ако се ништа  не учини, Република Српска ће ускоро постати земља старих и неуких људи - нагласио је Сретан Вајагић.

Новоизабрани потпредсједник Општинске организације Изворне Српске у Новом Граду доктор Симо Томић подсјетио је на трновит пут који су прошли активисти ове странке од формирања Изворне СДС до данас. Нагласио је да су без обзира на све опструкције и забрану да учествују на прошлогодишњим локалним изборима у Новом Граду успјели да освоје једно одборничко мјесто у оквиру Еколошке партије. Тај одборнички мандат, како је рекао, сада припада Изворној Српској.
Делегатима  изборне сједнице скупштине Општинске организације Изворне Српске у Новом Граду пригодним ријечима обратили су се и предсједник Градске организације Изворне Српске у Бањој Луци Петар Вукелић, предсједник  Иницијативног одбора за формирање градске организације Изворне Српске у Добоју Раде Васиљевић, предсједник Иницијативног одбора за формирање градске организације Изворне Српске у Бијељини академик проф. др Неђо Ђурић и  предсједник Изворне Српске академик проф. др Витомир Поповић.

- Када људи формирају политичку странку, имају два разлога или траже своју позицију на политичкој сцени или желе да мијењају стање. Ми се окупљамо широм Републике Српске јер желимо да мијењамо стање. Око Изворне Српске окупљају се људи којима ништа не треба.  Због тога желим да пробудимо академску заједницу, раднике и омладину и све остале. Ми, у ствари, желимо да мобилишемо све у Републици Српској како би мијењали постојеће стање. То је неминовно ако желимо да останемо и живимо овдје. То је и суштина нашег политичког програма. Сами вјероватно не можемо. Тражићемо некога са ким можемо да остваримо тај циљ, некога ко има иста програмска опредјељења. Вјерујем да ћемо у томе успјети јер иначе се не бих ни упустио у ово - рекао је академик проф. др Неђо Ђурић.
Предсједник Изворне Српске академик проф. др Витомир Поповић честитао је новоизабраном руководству Општинске организације Изворне Српске у Новом Граду и пожелио им много успјеха у будућем раду.
Он је детаљно говорио о разлозима за оснивање Изворне Српске, будућим плановима и циљевима ове нове партије на политичкој сцени Републике Српске.

- Сада имамо ситуацију да је међусобно трвење српских политичких партија у Републици Српској много јаче него то трвење српских странака из Републике Српске са странкама у Федерацији БиХ. То је недопустиво и то нас води у амбис јер ће нанијети несагледиву штету и посљедице по Републику Српску не само у овом четворогодишњем периоду. То је један од разлога што смо ми, група патриота и људи који су учествовали у стварању Републике Српске, приступили оснивању ове нове политичке партије. Наш основни циљ и задатак неће бити вођење било какве свађалачке политике. Ако се српска национална политика своди на дуел са Бакиром Изетбеговићем, онда је боље и да је нема. Наш циљ је да очувамо Републику Српску и да изградимо бољи политички систем. Рат је остао иза нас и ми желимо да се окренемо ка будућности, да поправимо што се може поправити како бисмо створили нови амбијент у којем нам се неће свакодневно исељавати млади и најпродуктивнији људи на којима се једино може заснивати будућност Републике Српске - рекао је, поред осталог, предсједник Изворне Српске академик проф. др Витомир Поповић.
На крају ове оснивачке скупштине Општинске организације у Новом Граду он је најавио формирање још неких општинских и градских одбора широм Републике Српске на чему се у  Изворној Српској ових дана интензивно ради.  Датум објаве - 21.08.17