Саопштења

Саопштење за јавност

Број: 01-54/17
Датум: 15.08.2017.

Одлука Уставног суда БиХ којом је одбио као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат “Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ је, по ко зна који пут, потврдила чињеницу да се Уставни суд бави све више политиком, а све мање правом. Оваква одлука суда нема упориште у споразуму о сукцесији, а нити Уставом БиХ. 

Наиме,  да би се могло говорити о примјени споразума о сукцесији, неопходно је да се између бивших југословенских  република потпишу билатерални споразуми о примјени споразума о сукцесији а не да се, како то образлаже Уставни суд, овај споразум примјењује директно.

Доносећи овакву одлуку Уставни суд БиХ се, умјесто чувара овог Устава, претворио у његовог главног рушитеља, јер је занемарио чињеницу да је Дејтонским споразумом  измијењена унутрашња структура ове бивше југословенске  републике коју сада чине Република Српска са 49 одсто територије и ФБиХ са 51одсто, и према овом Уставу сва непокретна и покретна имовина која се налази на територији Републике припада искључиво Републици Српској и није могуће вршити било какав пренос покретне и непокретне  имовине без искључиве сагласности зато надлежних и овлашћених органа Републике Српске.

Изворна Српска позива судије Уставног суда из Републике Српске у овом суду да преиспитају свој даљи наставак активности у овој све више политичкој, а не правној институцији као највишем гаранту заштите Устава, а тиме и људских права и слобода. 
Информативна служба Изворне Српске

Датум објаве - 15.08.17